En dödlig fisksjukdom har drabbat Zambezifloden

FAO varnar nu för en dödlig sjukdom som decimerar fiskbeståndet i Zambeziflodens dalgång och hotar livsmedelsförsörjning och inkomstmöjligheter för landsbygdsbefolkningen i ett område som delas av sju länder.

I ett larm utfärdat av FAO:s förvarningssystem GIEWS (Global Information and Early Warning System) uppges att detta är en av de allvarligaste sjukdomar som drabbar fisk. Sjukdomen, Epizootiskt ulcerativt syndrom (EUS), ger fula skador och har en hög dödlighet på fisk. EUS orsakas av svampen Aphanomyces invadans.

Zambia är det hårdast drabbade landet då två tredjedelar av Zambezis avrinningsområde ligger där. Över 2000 byar och cirka 700 000 personer riskerar sin livsmedelsförsörjning eftersom fisk inte bara är en viktig inkomstkälla utan också den billigaste tillgängliga proteinkällan för en stor del av landsbygdsbefolkningen.

Läs mer (extern länk) »

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*